sunnuntai 26. elokuuta 2012

RAIDAT VINOON

Olen jo pidempään pohdiskellut, miltä näyttäisi mekko tästä Metsolan musta-punaraidallisesta joustiksesta, jos laittaisi sauman keskelle ja kankaat täysvinoon. Eilen juttelin kaverin kanssa asiasta ja sitten pitikin ruveta leikkaamaan kangasta. Pienessä päässäni ajattelin, että tosta vaan, paitakaavaa vähän pidemmäksi ja silleen. Kangasta oli 1,5 m, jonka leveys oli (onneksi) jotain 170 cm. Ja kyllä oli vääntämistä sen kankaan kanssa. Ei pitäs koskaan ajatella mitään. Onneks en sentään hihoja suunnitellut. Oli meinaan siinä ja siinä, että sain mokoman mekon leikattua tuosta kankaasta, vähän piti helmasta nipistää pois. Jos siis tämmöstä meinaa, niin kannattaa tarkkaan mietiä ETUKÄTEEN miten ne palat siihen kohdistetaan ja mielellään vielä nukan suunnat yms. Ompelu kävikin sitten ihan suitsait. Ja kuvat jälleen ihan surkeita.

Tässä näkyy, että edessä meni raitojen kohdistukset ihan nappiin. Niin meni toisessa sivussakin.

Ja tässä näkyy, että takana ei mennyt :( Mä luulen, että nukan suunnalla on jotain tekoo tän asian kanssa. Ei ollut mahdollisuutta leikata kaikkia paloja samaan suuntaan, sitä varten ois tarvinnu paljon enemmän kangasta (ja suuremman aivokapasiteetin).

Tästä pitäs näkyä, että takakappaleelle melko ylös tuli kakkoslaatuista kangasta. Punaisessa on mustia pisteitä. KUVITTELIN, että saisin kierrettyä nuo pistekohdat, mutta kuvitelmiksi jäi. Ei onneksi ole kovin silmiinpistävää. Enkä mä sinne taakse kuitenkaan näe =)

Mietin vain, millaiset hihat tuohon vois tehdä? Miten siis raidat laittais. Miten sinä laittaisit, jos siis tähän laittaisit pitkät hihat? En toki tähän ole hihoja laittamassa, mutta ehkä joskus vielä voisin koittaa vastaavaa, pitkillä hihoilla.

BÄTMÄÄÄN

Nämä testipaidat ovat olleet leikattuna jo viime keväästä lähtien. Trikoon kävin pikapikaa hakemasa Jätti-Rätistä, kun piti saada kaverin pojalle sovitusversio. Samaisesta paksusta interlockista leikkasin sitten esikoisellekin testipaidan. Olipa muuten raskasta leikata! Tässä pari päivää sitten sain aikaiseksi piirrellä nuo bätmänit koristamaan paitojen etumuksia. Bätmänit velouria.

Kaavana kaverin pojan sovituspaitaan on Ottobren (1/2009) Otus-paita koossa 158 cm. (Päädyttiin kuitenkin kokoon 152cm ja ommeltiin kettu-velourista). Tämä olikin valmiiksi melko pitkää mallia. Oikein kiva malli. Tuskin kuitenkaan viitsin tätä meidän kaapeissa säilöä, kunnes sopii esikoiselle, joten tämä odottaa uutta omistajaa.

Ja meidän esikoiselle tuli testikappale Ottobren (4/2011) More Grey- kaavalla koossa 134 cm. Mun oli tarkoitus kääntää nuo hihansuut, mutta koska paita kokonaisuudessaan näyttää melko reilulta tuolle kukkakepille, päätinkin jättää hihansuut pidemmiksi ja vain kantata ne. Näin saatiin paita, joka on kapeampi, mutta pituudessa kokoa 140 cm. Sanomattakin selvää, että helmaan leikkasin joka tapauksessa vähän ekstrapituutta. Tämä taitaa jäädä kaappiin vielä toviksi odottamaan lapsen kasvua.
Harmillisesti pesun jälkeen nuo applikaatioiden kapeat osat rupesi ikävästi aaltoilemaan. Niille tarvii varmaan näyttää silitysrautaa. Grrr, ei vaatteita kuulu silittää...

maanantai 20. elokuuta 2012

VIHDOIN VALMIS: SETTI ESIKOISELLE

Tämän setin tekeminen on kestänyt. Paita tuli leikattua jo kesäkuussa (odotti applikaatioideaa), valmistui muutama viikko sitten. Housut leikkasin jo joskus viime keväänä (sopivat neulat saumuriin puuttui), valmistui parisen viikkoa sitten. Huppari oli leikattuna vain viikon verran ja valmistui tänään.

Paita onnistui loistavasti. Ihanan pehmeä ja ohut interlock-trikoo täältä. Kaava Ottobrestä (3/2012) Monster Car-paita. Koko 134, jossa kasvunvaraa juuri sopivasti, mahtuu koko talven. Tästä poika tykkäs ja kaverinsa myös.



Housut on ihan peruscollarit. Paksu, nurjalta nukattu collage Jätti-Rätistä. Kaava jostain Ottobrestä todella rankalla kädellä muokattuna. Mä en oikeen tykkää tästä kaavasta, mutta poika tykkää, joten... Mutta en mä taida silti enempää tehdä housuja tällä kaavalla. Kokolapuksi laitoin 128 cm, mutta tuli sen verran reilut, että taitaa olla enemmin kokoa 134 cm. Meneepä sitten kaksi vuotta! Lahkeensuuresorien ansiosta näitä voi ihan hyvin nyt jo käyttää.



Hupparin kaava Ottobrestä (4/2012), Green Star- huppari, koko 134 cm. Kangas samaa kuin edellisissä housuissa. Mua kovasti arvelutti tän tekeminen, eikä ois sit pitäny ihan ohjeen mukaan tehdäkään. Tuo nappilista ei oikeen onnistunut, kun siihen tuli ihan liian monta kerrosta tätä paksua collagea päällekkäin. Pakko oli tuohon alareunaan laittaa "paikka", eikä sitäkään saanut siististi ommeltua. Vähän harmittaa. Mutta lapsi tykkää. Ja kivasti sattui löytymään sopivia tähtiKAM-neppareita. Tässäkin on kasvunvaraa ihan reilusti.



Ja vielä pari sovituskuvaa =)


Ja kesken applikoinnin loppui lanka, joten oli ihan pakko poiketa Jätti-Rätissä. Lankaa en saanut, kun sitä oli tarvinnut joku muukin :( mutta trikoita löysin. Pinkki-mustaraidallinen on interlockia, eikä siitä tule meidän talouteen mitään, minne lie päätyy... Muut kaksi paksua, napakkaa trikoota päätyy jossain vaiheessa mun päälle.

maanantai 13. elokuuta 2012

PITKÄSTÄ AIKAA

Lomat, siis lasten (ei kai kotiäideillä mitään lomaa olekaan? vai onko kotiäidit koko ajan lomalla?) on pahasti häirinnyt mun ompelua. Nyt viikonloppuna kuitenkin pääsin pitkästä aikaa ompelemaan (vähän varkain tosin). Tuttavalle lupasin ommella Fiskarsin puutarhakassin lähes-kopioita. Hänellä olisi tarvetta ko. kasseille, mutta niitä kun ei enää valmisteta. Ihan samanlaista en tehnyt, mutta kyllä tässä on paljon samaakin. Tämä ensimmäinen menee testiin. Jos tekniset ratkaisut on ok, niin näitä tulee jatkossa lisääkin. En nyt ehkä kuitenkaan viitsi niitä täällä esitellä, kun ovat kuitenkin lähes samanlaisia kun tämä. Kankaat Jätti-Rätistä. Oli muuten ikävää ommella, kun oli niin jäykkää.

Tänään alkoi kuopuksen puisto ja huomenna esikoinenkin lähtee kouluun, joten eiköhän sitten taas pääse koneiden ääreenkin aina välillä. Olis kyllä syytä päästä, kun tuolla pöydällä on vähän yhtä sun toista leikattuna. Ja kankaita pursuaa sieltä ja täältä, ja lisääkin tekis mieli tilailla...